Midsommar i främmande land, går det?

Att fira jul i främmande land var inget större problem. Julskinka och inlagd sill gick att trolla fram. Gravad lax likaså.
Påsken är liksom för mig mer vad som händer i kyrkan än mat och andra traditioner, så de gick också bra.
Nationaldagen kändes nästan extra festlig att få fira i främmande land.
Inga problem.

Men Midsommar!!!

Trodde inte att jag skulle sakna de ljusa sommarnätterna så mycket.
Läser på Facebook om vänners förberedelser och förväntan inför denna afton som nästan mer än 6 juni är svenskarnas nationaldag, och känner: Jag vill också!
Bortglömt är alla år jag muttrat över hysterin och stressen. Glömda är milslånga köer på ICA där jag förundrats över att Alla tydligen skall handla Exakt samtidigt om jag.
Minns inte längre de ändlösa diskussioner om var det skall firas med vem och vilken midsommarstång som är den bästa. (Hänsyn taget till blomsterprakt, höjd, andel folkdräktsklädda, medverkandefaktor samt omgivning)
Förvisso kan man även här köpa dyra jordgubbar i papplådor, men inte smakar de som svenska? Och var är ängarna där jag kan slåss mot myggor och knott för att plocka sju sorters blommor för att binda en krans?

Nä, jag klara mig utan både Kalles kaviar och knäckebröd.
Men frågan är, överlever jag utan att få fira Äkta Svensk Midsommar?

5 Responses to Midsommar i främmande land, går det?

 1. Klart att överlever, det här är ju som Sverige dock några grader varmare 🙂

 2. jag hoppas för dig, Maria, att du överlever den svensk midsommar här i Wien, därför jag ser ju framåt på söndag, då vi firar ju midsommar tillsammans (den näst-äkta svensk midsommar), eller hur?

  Mitt första intryck som Österrickare och midsommar i Sverige var mycket folk i systembolaget som handlade otroligt mycket sprit(var det för flera football-lag? eller för hela militären? nej, det var bara för festen med vänner!) OK, en gång om året är det väl okay. Men festen själv är underbart o ngt very special. Jag har firat flera gånger midsommar i Sverige men still vagar jag inte att dansa groderna-sången rund majstången (men det är visst roligt att titta på).

  Och en sak ska du veta, Maria, här i Wien var det alltid det finare vädret. TREVLIG MIDSOMMAR till dig o din familj! Hoppas att ni har en underbar fest här i Wien och vi ses på söndag!

 3. Du har mitt fulla medhåll med det Du skriver om Svensk Midsommar!! Näst efter Lucia är det den mest svenska tradition, som jag längtar mest efter, efter så många år i Wien…
  I skolan sjöng vi ”vi skal icke sova bort sumarnatta, ho e for ljus te de” – var det kanske norsk?? – och det är en text som allt oftare dyker upp i mitt huvud under denna tid på året. Den gör att man (jag) blir aldeles förfärligt melankolisk och längtar till den svenska Midsommaren…och helt glömmer bort, att den inte alltid var såå fantastisk, som den framstår i minnets gyllene glans…
  Men ljuset är det som saknas – för mygg har vi ju även här! 😉
  Länge leve den svenska Midsommaren!!!

Leave a reply