Men vad har du på dig??

Fick frågor här för några dagar sedan angående prästens klädsel och varför den ser ut som den gör.
Och eftersom jag älskar att dela med mig av dylik information, oavsett om de som lyssnar är intresserade eller inte, tar jag nu chansen att berätta. 🙂

Nåväl, ni vet alla hur den klassiska prästskjortan ser ut?
Svart med en liten vit fyrkant längs fram på halsen. (Går allmänt under benämningen ”frimärke”) Färgen, svart, kan vi leda tillbaka till Kaftanen, den svarta prästrocken, som i sin tur är en gammal akademikerdräkt.
Den svarta färgen skall signalera allvar och seriositet, men också att man tar avstånd från allt vad flärd och utsvävningar heter. (här är det alltså inget om det syndigt svarta utan helt tvärtom. 😉 )
Den vita kragen är egentligen från början en vit halsduk, konstfärdigt knuten, som syns stack fram i den lilla fyrkantiga kragöppningen i halsen.
Kika på tex advokaterna i de engelska domstolarna. I deras ämbetsdräkt ingår också en konstfärdigt knuten halsduk som slutar i två långa flärpar.

20121018-010702.jpg
Detta är alltså en engelsk advokatdräkt. Kolla kragen! Påminner den om något??? 🙂

I prästers ämbetsdräkt ingår den så kallade elvan. Två små vita flärpar,( som ser ut som siffram 11) Det är i grunden samma sak, en halsduk, fast den hos oss då nu har krympt ihop till en ännu mer symbolisk storlek. (i den Engelska advokadräkten är de fortfarande av hysat imponerande längd…)

20121018-004935.jpg

Men vad kom då frimärket ifrån? Den lilla vita rutan?
Det är egentligen samma sak, fast ännu mer förminskat. 🙂 Elvan, de vita flärparna, är av tyg (oftast linne) medan frimärket oftast består av en plastbit som träs in en liten kanal insydd i kragen.
Oftast kallar men dessa skjortor med liten vit ruta för just frimärksskjortor.

20121018-003909.jpg
Det är en av de mer internationella yrkesdräkterna tror jag.
Personligen brukar jag referera till det som ”världens snabbaste id-kort” 🙂
Numera kan vi präster ha prästskjortor i diverse olika färger. Förutom två….
Rosa/cerisa skjortor är förbehållet Biskopar. Och Gröna skjortor är reserverat för Diakoner.
Själv har jag bara svarta, mest för att jag tycker de är snyggast och mest klassiskt. (ja, även präster kan vara fåfänga 😉 )
Precis som alla andra påverkas även prästers klädsel av modet. Lite sorgligt är det att svart slängkappa som förut ansågs vara ett måste i en prästs klädsel nu inte alls är aktuellt längre. hmm Kanske något att återinföra? 🙂


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

8 svar till ”Men vad har du på dig??”

 1. Profilbild för Håkan Nordman
  Håkan Nordman

  hej och tack för som vanligt uttömande information! Du har som vanligt roliga formuleringar. Tycker definitivt att det är dax för slängkappans återinförande!

  1. Profilbild för Scharffenberg

   Absolut! Är alldeles för lite slängkappor i dagens samhälle!! 🙂

 2. Profilbild för Christina
  Christina

  ja, vem vet varför man slängde slängkappan? Ett så praktiskt klädesplagg?!

 3. Profilbild för Rebella

  Jag var knappt medveten om att elvorna faktiskt finns kvar. Som barn var det vad jag förknippade med ”prästkrage”, idag ser man den sällan. Det är bara frimärkesskjortor.

  1. Profilbild för Scharffenberg

   Varierar lite beroende på var i landet du befinner dig. Men när jag jobbade i Sundsvall hade jag kaftan med tillhörande elva varje dop, vigsel, begravning och varje söndag på gudstjänsten.
   Här nere i Wien har jag bara kaftanen vid extra högtidliga tillfällen som typ kyrkoherdeinstallation.

 4. […] ju tidigare skrivit här i bloggen om prästers klädsel. Det kan du läsa om HÄR Den uppmärksamme kyrkbesökaren noterar dock att det i kyrkan är lite olika färger under året. […]

 5. Profilbild för Peter Burman
  Peter Burman

  Prästens ”elva”, de två vita ”flärparna”, sägs också symbolisera Mose två lagtavlor, alltså de kristnas lag, tio Guds bud. Att även engelska advokater (m.fl. andra nationaliteter) använder en liknande symbol i sin tjänstedräkt torde vara av snarlika skäl, deras verktyg är ju de världsliga lagtexterna!
  Mvh Peter Burman, Simrishamn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *